Κοινό μέτωπο επιστημόνων για το ασφαλιστικό

Οι Φορείς των Επιστημόνων συμφώνησαν κοινό πλαίσιο δράσης

Νέες κοινές πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, με παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και τα κόμματα και παράλληλα ενδυνάμωση σε σταθερή βάση του κοινού μετώπου των επιστημονικών φορέων, για την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη όλων των κλάδων του ΕΤΑΑ, αποφασίστηκε χθες σε ανοιχτή σύσκεψη, που διοργάνωσε το ΤΕΕ. Τον τόνο έδωσε ο πρόεδρος ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος αναφέρθηκε στις κατασχέσεις λόγω ασφαλιστικών χρεών μέσω ΚΕΑΟ, τη συρρίκνωση ιατρικών και κοινωνικών παροχών, τονίζοντας ότι στρατηγικός στόχος είναι να κατοχυρωθεί το αυτοδιοίκητο του ΕΤΑΑ και των κλάδων του Ταμείου.

Σε κοινή ανακοίνωση σχετικά αναφέρεται ότι :

Σε ανοιχτή σύσκεψη των Φορέων Επιστημόνων Ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ και των εκπρόσωπων τους στο ΔΣ του ΕΤΑΑ και στις Διοικούσες των Τομέων, συζητήθηκαν τα θέματα:

Της γενικότερης δραματικής κατάστασης των Κλάδων του ΕΤΑΑ και των ασφαλισμένων του και το αναποτελεσματικό πλαίσιο ρυθμίσεων και διευκολύνσεων των οφειλών ασφαλισμένων Την εξαίρεση του ΕΤΑΑ από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τη μη αποστολή από το ΕΤΑΑ βεβαιώσεων οφειλής στο ΚΕΑΟ, μέχρι την ενημέρωση των κομμάτων και της Κυβέρνησης

Την καθυστέρηση έκδοσης της ΥΑ του Κλάδου προνοιακών παροχών, την κάλυψη της ανεργίας των επιστημόνων και την υγειονομική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων (χωρίς εξαιρέσεις) Θέματα συντονισμού κοινού δράσεων και συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής αντιμετώπισης των θεμάτων και εξέταση του απαρχαιωμένου και αντικρουόμενου νομοθετικού πλαισίου Οι Πρόεδροι των Φορέων επιστημόνων θα επιδιώξουν την ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής και της Κυβέρνησης για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων και την αυτοδιαχείριση του ΕΤΑΑ. Η επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά για την αντιμετώπιση ασφαλιστικών θεμάτων και τον καθορισμό της κοινής στάσης των εκπροσώπων των Φορέων στο ΔΣ και τις Διοικούσες Επιτροπές Τομέων του ΕΤΑΑ"

"Να κατοχυρώσουμε την αυτοδιοίκηση του ΕΤΑΑ και των Κλάδων του

Έθεσε στους στόχους της κοινής δράσης των επιστημονικών φορέων ο πρόεδρος ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης

Να καταργηθεί στην πράξη το ΚΕΑΟ και μαζί του κάθε προοπτική κατάσχεσης της περιουσίας μηχανικών για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, ανοίγοντας με εισήγηση του τις εργασίες της χθεσινής συνάντησης εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, διοικήσεων των κλάδων του ΕΤΑΑ, τεχνικών συλλόγων και συλλογικοτήτων μηχανικών. Ομόθυμα έγινε αποδεκτή η πρόταση του προέδρου ΤΕΕ για συντονισμό της δράσης όλων των επιστημονικών φορέων, καθώς επίσης να μην διαβιβαστεί από το ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ στο μεταξύ οι επιστημονικοί φορείς αναλαμβάνουν κοινή πρωτοβουλία παρέμβασης προς την κυβέρνηση και τα κόμματα για ριζική αντιμετώπιση του θέματος. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί σε ποσοστό 50% αδυνατούν να εξοφλήσουν τις εισφορές τους, όπως επίσης οι μικροί και μεσαίοι εργολήπτες, με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με εξοντωτικές συνέπειες, και κατασχέσεις. Ζήτησε το ΕΤΑΑ αντί να στοχοποιεί τους αποδεδειγμένα οικονομικά αδύναμους να λάβει μέτρα είσπραξης από τους μεγάλους οφειλέτες, τα υπουργεία και δημόσιους φορείς αλλά και την οφειλόμενη τριμερή κρατική χρηματοδότηση άνω των 600 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στηλίτευσε την συμπεριφορά του προέδρου ΕΤΑΑ, καλώντας τον να επιδείξει αλληλεγγύη και όχι εκδικητικότητα έναντι των μηχανικών και των άλλων επιστημόνων ασφαλισμένων, ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός αναφερόμενος στην στάση μελών των διοικήσεων τόσο του ΕΤΑΑ όσο και των ΔΕ κλάδων του Ταμείου, για τις περιπτώσεις εκείνες που αγνοώντας τους ίδιους τους φορείς από τους οποίους προέρχονται είτε τους φορείς των άλλων κλάδων στρέφονται κατά των αποφάσεων των επιστημονικών φορέων και κατά των ασφαλισμένων μελών. Ο κ Σπίρτζης ανέφερε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση σε αντιπροσωπεία προέδρων τεχνικών συλλόγων, λίγο πριν τις εκλογές του ΤΕΕ δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση τους για μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και κάλυψης της ανεργίας των μηχανικών. Τόνισε επίσης ως απαράδεκτο το γεγονός ότι χιλιάδες μηχανικοί δεν έχουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα είπε ότι συρρικνώνονται τόσο οι παροχές υγείας όσο και οι κοινωνικές παροχές, με αιχμή τη προώθηση νέου προϋπολογισμού της διοίκησης του ΕΤΑΑ, που εκτός των άλλων αποκοπεί στην περικοπή είτε κατάργηση του κατασκηνωτικού επιδόματος. Ο Χρ. Σπίρτζης ανέφερε ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης και της τρόικας κατατείνουν στην ισοπέδωση του ταμείου και υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος των νέων κοινών πρωτοβουλιών των επιστημονικών φορέων είναι η κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης του ΕΤΑΑ και των κλάδων του.

Εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη κοινής δράσης των επιστημονικών φορέων μαζί με τους εκπροσώπους τους στις διοικήσεις του ΕΤΑΑ κα των κλάδων του Ταμείου, μέσω σταθερής συνεργασίας στο πλαίσιο συντονιστικού οργάνου. Ειδικότερα ο Πατούλης Γιώργος , πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζοντας όπως είπε ενδεχομένως ολόκληρο τον υγειονομικό χώρο, που οι εκπρόσωποι του βρίσκονταν την ίδια ώρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο πρωτοβάθμιας υγείας θεώρησε δεδομένη τη βούληση κοινής δράσης και « την πυροδότηση νέων αγώνων για αυτά που μας ενώνουν». Παράλληλα ο Τσούκαλος Στάθης γενικός γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη προστασίας των μελών του ΕΤΑΑ όλων των κλάδων, που αδυνατούν να καταβάλου τις εισφορές τους. Ο Βλαχάκης Κώστας πρόεδρος Συντονιστικού Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, υπογράμμισε ιδιαίτερα τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης του Ταμείου από την εφαρμογή επιταγών της τρόικα περί κατάργησης εισφορών υπέρ τρίτων. Ο Κουτκιάς Νικόλαος μέλος ΔΣ ΔΣΑ υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ έχει αναδείξει το ασφαλιστικό θέμα σε υψηλό επίπεδο και ότι δίνει την κατεύθυνση των παρεμβάσεων και της κοινής δράσης όλων των επιστημονικών φορέων. Ο Πρεκετές Ευθύμιος πρόεδρος της Ομοσπονδίας δικαστικών Επιμελητών, που παραβρέθηκε στη συνάντηση μαζί με τον Αντωνίου Νικόλαος γεν. γραμματέα της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, υπογράμμισε ότι ο κλάδος του δεσμεύεται για κοινές δράσεις σε πνεύμα αποτελεσματικών παρεμβάσεων και αλληλεγγύης των επιστημονικών φορέων.

Υγειονομική βόμβα

Από τους ασφαλιστικούς φορείς του ΕΤΑΑ και των κλάδων του ο Γαβρίλης Γιάννης πρόεδρος ΤΣΜΕΔΕ/ ΕΤΑΑ ζήτησε οι επιστημονικοί κλάδοι να μπουν μπροστά για την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών και κοινωνικών θεμάτων, τονίζοντας ιδιαίτερα την απειλή το ταμείο να οδηγηθεί σταδιακά στην ισοπέδωση και διάλυση με στόχο την υφαρπαγή των αποθεματικών του. Για «υγειονομική βόμβα» μίλησε ο Μούζιος Παναγιώτης της ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ, αναφερόμενος σε 40.000 ανασφάλιστους επιστήμονες που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ έθεσε τα θέματα κατάργησης της διαδικασίας του ΚΕΑΟ, νέου πλαίσιο διακανονισμού οφειλών ώστε να πληρώσουν οι έχοντες και να μην εξοντώνονται οι οικονομικά αδύναμοι, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να εγκριθεί επιτέλους ο κανονισμός του κλάδου ανεργίας και ειδικών παροχών. Τοποθετήθηκαν επίσης οι Βασιλείου Θεόδωρος ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ/ΔΣ ΕΤΑΑ, Καρκαντζός Ξενοφών ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ, Λαζαρόπουλος Γιώργος ΔΣ ΕΤΑΑ και Μιχαηλίδη Παναγιώτα ΔΣ ΕΤΑΑ (Διοικούσα Νομικών).

Παρουσίες

Από τη ΔΕ ΤΕΕ παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στον διάλογο οι Πρωτονοτάριος Αντώνης ΓΓ ΔΕ ΤΕΕ, Κυριακόπουλος Γιάννης Γεν. Γραμματέας Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Μακέδος Κων/νος μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Σεραφίδης Θεόδωρος μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Ζερβάκης Γιώργος μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Μαούνης Αντώνης μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ ΔΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ,. Επίσης στην ανοιχτή συγκέντρωση έδωσαν το παρόν πολλά στελέχη από τους συλλόγους και τις συλλογικότητες των μηχανικών, μεταξύ των οποίων οι Βακράκος Ιωάννης Σύλλογος Ελλήνων Αεροναυπηγών, Βαφειάδου Ελένη μέλος ΤΕΕ, Καφές Νίκος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Αντιπροσωπεία Αττικής), Κιμητζής Κώστας μέλος ΤΕΕ, Λιάγκος Γιώργος ΣΜΤ, Μάκαρης Εμμανουήλ μέλος ΤΕΕ/ΣΜΤ, Μπαλούρδη Κατερίνα μέλος ΤΕΕ, Ναθαηλίδης Ιωάννης μέλος ΤΕΕ, Οικονόμου Ουρανία (Μπουλίνα) ΣΑΔΑΣ, ΠΕΑ, Πάνου Γιάννης ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Παπαϊωάννου Κων/νος μέλος ΤΕΕ, Καζόλα Μαρία μέλος ΤΕΕ.